Beschikken over talent

Topsporter bij Klaverblad TON Almelo kun je niet zomaar worden. We nodigen hiervoor (jong)talent uit. We kennen daarvoor onze jaarlijkse talentenscoutingsdagen. Door de resultaten van onze turnsters en onze goede topsportcoaches komen ook talentvolle kinderen van andere (topsport)verenigingen over. Ben je benieuwd of je in aanmerking komt? Neem dan contact op met je huidige trainer, of informeer bij ons secretariaat. Je kunt altijd een keer komen kijken in de IISPA in Almelo.

Hoeveel uur per week wordt er getraind

Een echte selectie turncarrière start zo rond achtjarige leeftijd. Kinderen trainen dan minimaal driemaal per week zo’n 2 tot 3 uur per keer. Voor diegene die meer getalenteerd zijn kan de trainingsomvang op 11-jarige leeftijd al gauw uitgroeien tot 15 tot 20 uur per week. Voor de turnsters, vanaf 13-jarige leeftijd, die deel uit maken van de KNGU- selecties zal in totaal zo’n 25 tot 30 uur per week aan turntraining besteed worden.

Turnen is een coördinatieve sport, dat wil zeggen dat door veelvuldige herhaling een optimale ontwikkeling van de motorische basisvaardigheden ontstaat. Turnen moet op een verantwoorde manier aangeleerd worden. De veiligheid van het turnende kind en het voorkomen van blessures staan voorop. Topturnen is eigenlijk een vroege specialisatiesport. Dat betekent dat er al op vroege leeftijd veel trainingsuren per week gemaakt worden.

Weten waaraan je begint

Wil je de top bereiken dan is het elk jaar weer hard trainen, trainen en nog eens trainen. Voor een turnster is naast het hebben van talent ook van belang te beschikken over lenigheid, kracht, doorzettingsvermogen, durf en concentratie en een gezonde werklust! Maar misschien wel het allerbelangrijkste: turnen en trainen moet je met plezier doen! Natuurlijk is het soms het best hard werken en vergt het discipline om, in plaats van te gaan zwemmen of naar een feestje te gaan, te gaan trainen. Echter continuïteit is een voorwaarde voor groei en ontwikkeling. Ook de trainers moeten deze discipline opbrengen maar het is voor hen niet leuk training te geven, wanneer een turnster er zelf weinig zin in heeft. Als een sporter laat zien dat je gemotiveerd bent om nieuwe dingen te leren, willen de trainers daar graag veel en soms extra moeite voor doen.

Het trainen op topsportniveau vraagt veel van de kinderen, zowel lichamelijk als geestelijk. Als het kind geen inzet meer toont of te weinig aanwezig is op trainingen, dan kan de leiding overwegen te stoppen. Het kind kan natuurlijk ook zelf aangeven, dat zij wil stoppen, of wellicht naar een lager niveau wil overstappen. Voor de turnsters die al een wedstrijdseizoen geturnd hebben, betekent dit dat zij aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen om lid te  blijven van een van onze selecties. De voorwaarden zijn gebaseerd op het leren van voldoende nieuwe turnvaardigheden die ondergebracht zijn in de leerlijnen voor het turnen, het hebben van een grote motivatie en doorzettingsvermogen en bovenal hard werken.

Voor de ouders

Als je kind begint bij Klaverblad TON Almelo moet je als gezin hier achter staan. Want het betekent halen en brengen naar de training, ook bij slecht weer en ook in het weekend. Dit kost tijd en energie. Topsport betekent ook rekening houden met voeding en een goede balans tussen school- en turnopleiding. Gelukkig hebben we goede contacten met  de LOOT-school in Almelo.