Ontstaan

Topturnen Oost Nederland – sinds haar oprichting in 2004 gehuisvest in Oldenzaal – is vanaf 1 oktober 2010 gevestigd in de Internationale Indoor Sportaccommodatie in Almelo (IISPA). De IISPA, een sportcomplex met vier hallen, omvat een topsporthal voor topsportevenementen met een capaciteit van 1.350 toeschouwers, een breedtesporthal voor de locale en regionale sportverenigingen, een turnhal (600m2) voor de Almelose gymnastiekverenigingen, de FAG en een professioneel ingerichte (top)trainingshal van ruim 1.000 m2 voor Topturnen Oost Nederland.

Topturnen Oost Nederland biedt talenten een turnopleiding op topsportniveau. Deze topsportopleiding is gericht op de nationale selecties van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) en uiteindelijk op deelname aan internationale wedstrijden, zoals Europese- en Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. De topsportopleiding – van talentontwikkeling tot en met het opleiden tot en het uitvoeren van het “vak van topsporter” – van Topturnen Oost Nederland heeft plaats binnen haar topsportorganisatie Klaverblad ​TON Almelo.

Daarnaast was Topturnen Oost Nederland een door de KNGU erkend nationaal talentencentrum van 2010 t/m 2012. Binnen het kader van nationaal talentencentrum biedt Topturnen Oost Nederland trainingsfaciliteiten aan turnsters en trainer(s) van de nationale talentenselectie(s) van de KNGU. Tevens biedt Topturnen Oost Nederland een grote variatie in trainingsactiviteiten aan turnsters van verenigingen uit Twente en oostelijk Nederland.

Ontwikkelingen

De naam van de organisatie is hetzelfde gebleven zij het dat Klaverblad verzekeringen -als belangrijke partner- is toegevoegd: vandaar de naam Klaverblad TON Almelo .

Ontwikkelingen gaan snel, wensen, eisen van sponsoren, visie van NOC-NSF en KNGU nopen om onze organisatieomschrijving aan te passen van TOC (Talenten Opleidingscentrum) naar DG OC + (Dutch Gymnastics Opleiding Centrum maatwerk**)

** de toevoeging Maatwerk is ontstaan vanwege het feit dat er een groot aantal senioren (blijven) trainen in de IISPA.